Innan du tar hem valpen

Innan du tar hem valpen kan det till exempel vara bra att använda sig av feromoner/naturliga doftsignalsubstanser. 

Börja då minst ett dygn innan du skall åka för att hämta hem din nya valp/hund genom att placera en doftgivaren i ett eluttag i det rum som hunden kommer att ha sin liggplats. Låt sedan doftavgivare sitta i eluttaget kontinuerligt i en månad. Refiller finns sedan att köpa om det skulle behövas en längre tid. Adaptliprodukterna innehåller ett feromon som är en syntetisk motsvarighet till de doftämnen som tiken ger ifrån sig under valpningen och verkar på så sätt lugnande i den nya miljön.

Valpar ska vara vaccinerade vid 8 veckors ålder och det brukar uppfödare som regel stå för, läs mer om vaccination här.

När valpen är tio veckor

När du sedan fått hem din valpen och den blivit 10 veckor behöver den avmaskas mot minst spolmask. Flera olika alternativ finns, fråga på kliniken eller på apoteket för den sort som passar er bäst.

Det är bra om man inte både avmaskar och vaccinerar samtidigt då effekten av de båda preparaten kan bli nedsatt.

När valpen sedan är 12 veckor är det tid för andra vaccinationssprutan och valpen har då ett fullgott skydd mot som håller i .

Ett långt och roligt
liv tillsammans

Det är bra om valpen kan stå kvar på sitt valpfoder en stund så att inte alla förändringar kommer på samma gång. Tänk på att ett bra foder kan motverka framtida problem som till exempel allergi och mag/tarm problem.

En valp måste så snart den är fullt vaccinerad börja socialisera sig med andra hundar. Både för att bli trygg med sig själv men även för att lära sig hur man ska bemöta andra individer. Men tänk då på att bara träffa hundar som redan har fullgott vaccinationsskydd samt är lugna och stabila.

För att få en bra start på ert förhoppningsvis långa och roliga liv tillsammans kan vi även varmt rekommendera en valpkurs. Det finns både många bra privata kurser och via Svenska Brukshundsklubben.

Se när valparna undersöks.
Följ med bakom kulisserna!

Våra sjukvårdstjänster

Visa alla

Poliklinik

Operation

Ortopedi